Dag 15

Door: Barry

Blijf op de hoogte en volg Barry

03 Januari 2026 | Thailand, Hua Hin

Omdat onze vlucht morgen geannuleerd is, hebben we dus nog bijna 2 volle dagen extra. Vanmiddag moeten we de auto inleveren dus laten we daar vandaag dan nog maar gebruik van maken. Ik had nog een route liggen met wat bezienswaardigheden ten noorden van Cha-am. In deze richting zijn we nog nooit echt wezen kijken omdat we daar altijd aan voorbij rijden als we naar Hua Hin komen of terug naar Bangkok gaan. Snelweg 4 in die richting kennen we ook dus namen we de splinternieuwe 1001. En dat is dan weer typisch Thailand... Een nieuwe weg aanleggen maar de aansluiting op de bestaande snelweg is dus helemaal niets. De weg houdt ineens op bij de snelweg. Links afslaan gaat nog wel goed maar de weg oversteken om rechtsaf te slaan is een soort van Russische roulette... We hebben zeker 10 minuten daar staan wachten en in die tijd staken er 3 auto's de weg over. Er stonden er nog een stuk of 10 voor ons... Maar ineens was er een klein gaatje en konden er 2 oversteken, nummer 3 volgde, het aanstormende verkeerde remde af en zo kon de hele rij en wij ook als nr 10 toch ineens oversteken. De eerste stop was bij de Wat Tham Chaeng. Een tempelcomplex wat nog in aanbouw is maar waar een bijzonder grote Naga (slang/draak) al wel klaar is. Het beeld is 31 meter hoog, heeft 9 kronkels en als je die zou "uitvouwen" is het monster 227 meter lang. Voor de Thai is het nu al een soort bedevaartsoord. Je koopt een rood lint, zet daar je naam en een wens op, knoopt hem ergens aan een reling, loopt onder de buik van het beeld door prevelt een paar keer een dankgebed en doet een paar offers in de daarvoorbestemde donatieboxen. Het was er erg druk en ook indrukwekkend om te zien hoe de Thai zelf daar mee omgingen. De volgende stop was bij het andere "monster", de Lord Ganesha. Een indrukwekkend fel roze beeld van de Hindoegod Ganesha bij een tempel. Het verhaal achter de verering van een hindoegod in Boeddhistisch Thailand is mij onbekend. Was het bij de vorige tempel enorm druk, hier waren wij met alleen drie andere bezoekers. Het tempelcomplex in de Khao Na Khwang grot heb ik niet kunnen vinden. Google liet ons daar even in de steek, punt van aankomst was ergens midden op een doorgaande weg. Er was ook geen bord of iets dergelijks te zien. Die zagen we wel van de Khok Setthi Historical site. Dat lag ook op de route voor de laatste stop van vandaag het Khao Nang Panthurat Forest park. Die historical site mag de naam eigenlijk niet eens hebben. Een stapel oude stenen wat ooit eens een stoepa was. Vanaf de weg zagen we al die stapel stenen en we namen niets eens de moeite om er een stop te maken. Dat forest park was echter weer een schitterende plaats. In het begin een paar goed begaanbare trappen naar een paar viewpoint. Daarna de nature trail gelopen tot aan de Sangthong Holy Well, een enorm sinkhole ter grootte van een voetbalveld. Was de Dragon's Crest in Tub Keak eerder deze vakantie al een uitdaging. Dat was eigenlijk nog kinderspel vergeleken bij deze wandeling. Afstand was misschien maar 1/5 deel van de Dragon's Crest maar het vele klimmen over vlijmscherpe rotspunten maakte het erg inspannend, ook het afdalen ging daardoor minder snel. Maar dit had ik niet willen missen. Het park ligt ongeveer 10 minuten rijden ten noorden van het bekende Cha-am, maar ook hier geen westerse toerist gezien. Toen werd het tijd om terug naar Hua Hin te gaan. Nog even boodschappen doen en de tank volgooien en dan de auto inleveren. Ik was bang voor een hoop onnodig gezeur ivm de vele deuken en krassen die er al op zaten toen we de auto meekregen maar tot mijn verbazing werd alleen de km-stand opgeschreven en gekeken of we de tank vol hadden. Met 5 minuten stonden we al op straat een taxi te zoeken. Nog even een duik in het zwembad en op tijd naar de tamarindemarkt waar we deze keer Japans en Koreaans hebben gegeten.

Groeten uit Hua Hin,

Barry en Manon